Tel: 035/439-075

Email: sgimv@sgimv.hr

Trg dr. Franje Tuđmana 12

35210 Vrpolje

Novosti i događanja

DAN OTVORENIH VRATA

SPOMEN GALERIJA IVANA MEŠTROVIĆA

DAN OTVORENIH VRATA

Ponedjeljak, 3. lipnja 2024., od 10 do 18 sati

Trg dr. Franje Tuđmana 12, Vrpolje

Dan otvorenih vrata, program je kojim će Spomen galerija Ivana Meštrovića obilježiti 52 godine djelovanja u Vrpolju, mjestu rođenja velikog hrvatskog kipara.

Ostvarujući pedagošku misiju Galerija potiče i promiče dječje likovno stvaralaštvo te je dio programa posvećen najmlađima. Polaznici starije grupe Dječjeg vrtića “Zvrk“ i učenici OŠ „Ivan Meštrović“ iz Vrpolja, u parku ispred Galerije, na pločniku će crtati zgradu ustanove, a u Galeriji će biti svečano otvorenje izložbe Motivi Majke Ivana Meštrovića u stalnom postavu Galerije, radova učenika 4. razreda OŠ „Ivan Meštrović“.

Arhitektonski projekt Spomen galerije Ivana Meštrovića, prezentacija je diplomskog rada Kristine Slobođanac, povjesničarke umjetnosti iz Vrpolja, koja je na temelju dokumentarne građe iz arhive Spomen galerije obradila i sistematizirala podatke vezane uz izvorni projekt, probleme i promjene do kojih je tijekom gradnje došlo te njegovu konačnu izvedbu.

Održivost baštine i prilagodba klimatskim promjenama na primjeru Spomen galerije Ivana Meštrovića, prezentacija je rada autorica Željke Perković, pročelnice Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija RH u Slavonskom Brodu i Darije Perković Bošnjak, magistre inženjerke krajobrazne arhitekture, koji obrađuje dosadašnju obnovu i potrebnu za povećanje kvalitete prostora ovog registriranog kulturnog dobra.

Prezentacije će biti održane u multimedijalnoj dvorani Kulturno-turističkog centra „Eko-etno kuća u Vrpolju“, potvrđujući suradnju Spomen galerije i Općine Vrpolje na promicanju kulturne baštine i turističkog potencijala ovog dijela Brodsko-posavske županije.

Uz razgledanje stalnog postava Meštrovićevih djela i izložbe dječjih radova, vrata Spomen galerije Ivana Meštrovića za posjetitelje su otvorena do 18 sati.

S radošću Vas očekujemo!