Zbirka radova
Ivana Meštrovića

Zbirka radova Ivana Meštrovića sadrži originalne radove, brončane skulpture i reljefe, ponajviše portrete članova umjetnikove obitelji, koji predstavljaju osebujna i značajna umjetnička ostvarenja velikog majstora. Radovi su nastali u rasponu od 1905. do 1946. godine. Zbirku su Spomen galeriji darovale umjetnikova supruga Olga i kći Marija Meštrović, a smještena je u zgradi projektiranoj za stalnu izložbu o životu i umjetničkom stvaranju kipara Ivana Meštrovića u mjestu njegova rođenja.

Ivan Meštrović darovao je 1959. godine za buduću galeriju u Vrpolju rad „Majčina briga“/„Majka i dijete“ (Beč, 1905., gips), a jedan njegov rad iz Zbirke stečen je otkupom.

U Zbirci se nalaze i tri predmeta radovi drugih umjetnika. Portret Ivana Meštrovića Omera Mujadžića (ulje na platnu, 1975.), medalja Ivan Meštrović autora Ive Kerdića (bronca, 1953.) I plaketa Josip Gol, inicijatora osnivanja Spomen galerije, rad Antuna Babića (bronca, 1983.)

Zbirka sadrži 24 predmeta.

Rješenjem Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 27. rujna 2008. godine, Zbirka radova Ivana Meštrovića ima svojstvo kulturnog dobra i upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara pod rednim brojem 3800. Tijekom 2015. godine Zbirka je dopunjena s dva Meštrovićeva djela (Rješenje od 18. rujna 2015. godine.